23948sdkhjf

Storstreik avverget

15 timer på overtid ble NHO, LO og YS enige i årets tariffoppgjør. Her er de viktigste punktene.

Partene ble sittende 15 timer på overtid hos Riksmekleren før de klarte å finne en løsning. 

– Utgangspunktet før meklingen var svært vanskelig, men vi har fått løsninger på kompliserte spørsmål som AFP og reise, kost og losji, sier NHO-sjef Kristin Skogen Lund. 

Slitertillegg

– Jeg er spesielt fornøyd med at vi har kommet i mål med kravene våre om Avtalefestet pensjon. Vi har tettet hull i dagens AFP-ordning og lagt grunnlaget for en ny og forbedret AFP. Og vi har også fått på plass et slitertillegg, sier LO-leder Hans-Christian Gabrielsen.

– Vårt utgangspunkt var å hindre en totalramme som ville gått ut over norske bedrifters konkurranseevne. LO har forstått dette, samtidig som de har vært opptatt av sine medlemmers interesser, kommenterer NHO-leder Skogen Lund. 

Her er et utdrag av avtalen:

Økonomisk ramme: Det generelle lønnstillegget blir på kr 1 i timen fra 1. april 2018, det vil si kr 1950 i året. I tillegg ble det gitt et lavlønnstillegg på kr 2,50 i timen, kr 4875 i året, totalt kr 6825, til alle på overenskomster som ligger under 90 prosent av gjennomsnittlig industriarbeiderlønn. Gjennomsnittlig industriarbeiderlønn er kr 464.139 i året.

Rammen for årets oppgjør anslås til 2,8 prosent årslønnsvekst.

Ny AFP: Partene har i meklingen kommet langt i å sette rammene for en ny og mer bærekraftig AFP-ordning. En ny modell vil bli utredet i løpet av året. Et viktig poeng i en ny modell vil være bedre sammenheng mellom hvor mange år en ansatt har stått i en bedrift med tariffavtale, og hvor mye den ansatte får ut i AFP-ytelse. 

Obligatorisk tjenestepensjon (OTP): I tråd med NHOs utgangspunkt før oppgjøret, blir det ingen endringer i OTP som følge av meklingen.

Reise, kost og losji: Fellesforbundet og Norsk Industri har i årets samordnede lønnsoppgjør forhandlet om reise, kost og losji (RKL).

Midlertidig arbeidskraft: Her har partene, ifølge NHO, funnet en god løsning på et alvorlig problem. Det betyr at seriøse bedrifter fortsatt får adgang til å benytte seg av innleie på en ansvarlig måte, samtidig som man får bukt med misbruket.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.063