23948sdkhjf

Transformasjonen til smarte fabrikker haster

Investeringer i digital transformasjon – Industri 4.0-teknologier – utgjør forskjellen mellom overlevelse og solid vekst for bedrifter.

Produsenter verden over står overfor betydelige utfordringer for å investere i Industri 4.0. spesielt med tanke på den nåværende globale helsekrisen.

Siemens Financial Services (SFS) har publisert en ny forskningsartikkel med tittelen Industri 4.0: Rising to the Challenge, den første i en serie av investeringsutfordringer som produsenter står overfor når de går over til Industri 4.0-teknologi. Den konkluderer blant annet med at investering i digital transformasjon nå utgjør forskjellen mellom overlevelse og solid vekst for bedrifter, enda mer med tanke på den nåværende økonomiske usikkerheten.


Investeringsbehov på nær 400 milliarder dollar

SFS har utviklet en modell som gir et konservativt overslag på størrelsen av den globale investeringsutfordringen som produksjonssektoren står overfor når den forsøker å implementere smart fabrikkteknologi. Modellen tar en variasjon av analytikeres prognoser for verdien av smart produksjonsmarkedet for femårsperioden 2020-2024 inkludert. Tallene dette ga ble deretter justert for å reflektere proporsjonen av smart produksjon som allerede anskaffes gjennom smart finans. I tillegg reduseres beregningen til rett over halvparten av det «tilgjengelige markedet», for å gi det et høyt konservativt syn av skalaen på investeringer som kreves for å oppnå 50 prosent markedspenetrasjon.

Modellen anslår at investeringsutfordringen for smart fabrikktransformasjon er på nesten 400 milliarder dollar over de neste fem årene. Behovene er fordelt på 68,5 milliarder i Nord-Amerika, 137,4 milliarder dollar i Europa, 161,3 milliarder dollar i Asia/Stillehavsregionen og 23,2 milliarder dollar i resten av verden.


Transformasjonen haster

Og forskningsartikkelen påpeker at transformasjonen haster: tidligere forskning fra SFS har slått fast at «tippepunktet» for investering – der halvparten av produsenter har byttet over til Industri 4.0-produksjonsplattformer – vil skje innen de neste fem til syv årene.

Smarte produsenter ruller ut nye finansieringsmodeller, hovedsakelig fra investorer som har spesialisert seg på produksjon, for å skape kommersielt levedyktige måter å betale for denne presserende digitale transformasjonen. Nye finansieringsmodeller for Industri 4.0-investeringer er ofte på linje med bedriftsresultater, for å integrere finansiering tettere med forventet avkastning på investering som gis gjennom fordelene av digitalisert teknologi, heter det i forskningsartikkelen.

– På grunn av dobbelt trykk fra voksende konkurranse i innenlands- og eksportmarkeder for europeiske produsenter, er investering i digital transformasjon på et kritisk punkt, sier Stig Helmer Østebø, salgssjef i Siemens Financial Services (SFS) Norge. – Smart finansiering gir bærekraftige måter å investere på som gjør det mulig å enkelt identifisere ønsket driftsresultat for produsenten, som oppnår gjennom tilgang til riktig teknologi og tjenester med støtte fra en kunnskapsrik, spesialisert investor. Dette er spesielt støttende gitt den sannsynlige økonomiske virkningen av den nåværende globale helsekrisen, legger han til.

Abonner på din egen utgave av Logistikk & Ledelse

Siemens

Siemens AG er en global aktør som i mer enn 170 år har utviklet høyteknologiske og innovative løsninger for industri, olje & gass, kraftforsyning, byer og infrastruktur.

Med 380.000 medarbeidere i over 200 land jobber Siemens med å løse fremtidens utfordringer gjennom elektrifisering, automatisering og digitalisering. Siemens er en av de største produsentene av energieffektive ressursbesparende teknologier teknologiløsninger for hele verden, og er en av verdens største leverandør av bærekraftig teknologi.

Den norske virksomheten har cirka 1.700 medarbeidere fordelt på 17 lokasjoner og omsetter for om lag 5 milliarder kroner. Det norske hovedkontoret ligger i Oslo. Globalt omsatte Siemens for 83 milliarder euro i 2018.

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Send til en kollega

0.36