23948sdkhjf

Bane NOR legger de nye jernbanestyringssystemene til Basefarm

Bane NOR SF har inngått en kontrakt med en ramme på ca. 250 millioner kroner. Neste generasjons styringssystemer for jernbane vil bli driftet fra Basefarms datasentre.

Bane NOR har ansvar for bla. planlegging, utbygging, forvaltning, drift og vedlikehold av det nasjonale jernbanenettet.

Et element i dette er det nye, databaserte signalsystemet i Norge. Systemet erstatter dagens teknologi og bygges på ERTMS (European Rail Traffic Management System) som er standard i Europa.

I en pressemelding ble det nylig klart at Basefarm vil huse disse systemene.

– For oss er selvfølgelig sikkerhet det aller viktigste, samt oppetid slik at togene går når de skal, til en konkurransedyktig pris. Etter en grundig prosess falt valget på Basefarm, sier Sverre Kjenne, konserndirektør Digitalisering og teknologi i Bane NOR.

Dette er første gang Bane NOR har lagt driften av kritiske systemer hos eksterne leverandører.

Basefarm har totalt ti datasentre i inn- og utland. Selskapet opererer innenfor segmentene samfunns- og virksomhetskritisk IT-drift og datasentertjenester.

Det er datasenter Bane NOR vil benytte seg av. Det statseide foretaket vil da samlokalisere styringssystemene sine hos Basefarm.

Færre og færre virksomheter bygger sine egne datasentre. Kravene til moderne datasentre kan raskt innebære investeringer i hundremillionerkroners-klassen. Derfor er det sjeldent lønnsomt for enkeltvirksomheter å etablere og drifte slike selv.

– Det er en fjær i hatten for oss å bli valgt, sier Petter M. Tømmeraas, som leder datasenterforretningsområdet nasjonalt og internasjonalt i Basefarm. Basefarm har hovedkontor i Nydalen i Oslo.

– Valget innebærer at vårt kompetansemiljø har vunnet oppgaven i krevende konkurranse med de andre store leverandørene i markedet.

Også Elhub og Norges Bank har i høst inngått avtaler med Basefarm vedrørende samfunnskritiske IT-løsninger. Kontrakten med Bane NOR bidrar til å posisjonere selskapet ytterligere innenfor dette prestisjetunge markedssegmentet.

Samlet verdi for kontraktene er ca. 850 mill. kroner.

Om Basefarm: Basefarm ble etablert i Norge i 2000 hvor selskapet også leverer datasentertjenester. Et team på over 760 IT-ingeniører og -rådgivere leverer tjenester til kunder verden over fra europeiske kontorer og datasentre i Norge, Sverige, Nederland, Tyskland og Østerrike. I august 2018 ble Basefarm kjøpt av globale Orange Group som ønsket å styrke skykompetansen innenfor storkundedivisjonen Orange Business Services

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Send til en kollega

0.063