23948sdkhjf

Mer effektiv bilproduksjon med firbente roboter

Hundelignende roboter er av Fords nyeste innovasjoner for å sikre en mer effektiv bilproduksjon. Robotene sitter og gir labb, men kan også skanne omgivelsene 360 grader med høyoppløselige kameraer i jakten på forbedringer.

Fluffy og Spot kalles de to hundelignende robotene som ved hjelp av fem kameraer skal påvise endringer i produksjonen ved Van Dyke girkassefabrikken i Michigan, USA. Pilotprosjektet starter i august, og skal bidra til både tids- og kostnadsbesparelser samt øke effektiviteten.

Les også: Jungheinrich investerer i robotteknologi

– Først utvikler og bygger vi en fabrikk. Gjennom årene blir det gjort endringer som sjelden dokumenteres og fanges opp. Ved hjelp av robotene får vi oversikt over hvordan fabrikken faktisk ser ut akkurat nå, og kan dermed bygge en enda mer effektiv fabrikk, sier, Fords Digital Engineering Manager, Mark Goderies.

Boston Dynamics

De to firbeinte robotene er leaset inn fra Boston Dynamics, et selskap som er kjent for å utvikle avanserte roboter. Robotene kan komme seg opp stigninger på inntil 30 grader og gå i trapper i timevis. Ved en hastighet på nesten 5 km/t har de drøyt 30 kilo tunge robotene batterikapasitet til nesten to timers arbeid.

Gjør unna jobben billigere og på halvparten av tiden

– Før brukte vi laserskanner og stativ og stoppet ved de ulike stasjonene. Ved hvert av stoppene brukte vi rundt 5 minutter for at laseren skulle få skannet ferdig. Skanning av en hel fabrikk kunne ta uker. Nå kan Fluffy gjøre den samme jobben på halvparten av tiden, sier Goderis.

Den gamle arbeidsmåten var også kostbar. Det kostet rundt 300.000 dollar å få skannet en fabrikk. Med pilotprogrammet Ford nå starter opp, vil denne kostnaden etter planen være en brøkdel av dette. Bruken av den avanserte teknologien skal gjøre fabrikkene mer effektive og raskere, noe som i siste instans skal føre til at nye kjøretøy raskere kommer i salg.

Fraktes rundt av en selvkjørende robot

Ifølge Goderis er planen på sikt at robotene skal fjernkontrolleres og fortløpende sørge for innsamling av informasjon fra Fords fabrikker i hele USA. I første omgang blir de hundelignende robotene programmert til å følge en spesiell rute. De kan styres via en kontrollenhet hvor en «hunderobotpasser» kan følge med hva Fluffy eller Spot til enhver tid kan se.

En spesielt utviklet selvkjørende robot frakter Fluffy og Spot mellom områdene som skal skannes. Dermed sparer robotene batterikapasitet mellom arbeidsøktene. Scouter 3D-skanner områdene den kjører gjennom, og benytter seg av Fluffy og Spot der det er for vanskelig å komme til.

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Bedriftenes egne nyheter
Se alle medlemsnyheter
Anbefalte artikler

Send til en kollega

0.063