23948sdkhjf

Indeks: Solid aktivitet i industrien

Med unntak for svingningene sist sommer har innkjøpssjefindeksen DNB PMI endret seg lite det siste året og indikerer fortsatt solid aktivitet i industrien.

Til sammenligning avtok PMI-indeksen for industrien i eurosonen markert gjennom fjoråret. PMI utarbeides hver måned i mer enn 40 land og tallene brukes som en indikator på aktiviteten i industrien. Verdier over 50 uttrykker økt aktivitet eller vekst. Verdier under 50 kan være et uttrykk for nedgang.

Avtok litt i desember

Innkjøpssjefindeksen DNB PMI for desember i fjor ble 55,9 poeng, ned 0,3 poeng fra måneden før. Fra november steg indeksene for nye ordre og produksjon, mens indeksene for sysselsetting, leverandørenes leveringstid og lager bidro til å trekke PMI ned, melder NIMA og DNB som utarbeider den norske innkjøpssjefindeksen.

Produksjonsindeksen steg med 0,9 poeng til 59,3 i desember. Nivået er 1,4 poeng høyere enn gjennomsnittet det siste året.

Indeksen for nye ordre steg med 0,8 poeng til 58,3 i desember og var 1,8 poeng høyere enn gjennomsnittet det siste året.

Sysselsettingsindeksen avtok med 1,2 poeng til 51,8 i desember. Indeksen var 3,0 poeng lavere enn gjennomsnittet det siste året.

Indeksen for leverandørenes leveringstid falt med 1,1 poeng til 60,3 i desember. En høy indeks betyr lang leveringstid og er assosiert med høy aktivitet.

Lagrene av innkjøpsvarer steg med 3,4 poeng til 57,8 i desember. Økte lagre assosieres med lavere aktivitet og trekker ned PMI.

DNB PMI

PMI (Purchasing Managers Index) måler vareflyten i bedriftene og består av fem delindekser.

Verdier over 50 uttrykker økt aktivitet eller vekst. Verdier under 50 kan være et uttrykk for nedgang.

Innkjøpssjefindeksen utarbeides hver måned i mer enn 40 land og foruten Europa kommer den ut i USA og Asia. Norsk PMI kom ut første gang i 2004 og utarbeides av NIMA – Norsk Forbund for Innkjøp og Logistikk og DNB.

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Bedriftenes egne nyheter
Se alle medlemsnyheter
Anbefalte artikler

Send til en kollega

0.078