23948sdkhjf

Høy automatiseringsgrad skal sikre 20 prosent vekst

Moelven Langmoen har investert 30 millioner kroner i nytt logistikksenter i Brumunddal. Der finner man blant annet et helt spesielt anlegg plasting og pakking.

Mer effektiv internlogistikk, kundetilpassede leveranser og lavere kostnader har stått sentralt i utviklingen av det nye logistikksenteret. Under den offisielle åpningen i slutten av januar var både ledelse, styre, presse, leverandører og selvsagt mange av medarbeiderne hos tradisjonsrike Moelven Langmoen tilstede.

Spesielt anlegg for plasting og pakking

På logistikksenteret finner man blant annet et anlegg som ifølge leverandøren ITO antagelig er det eneste i sitt slag. Løsningen er bygget opp med fire pakkestasjoner langs sidene som fylles opp fra trucker, der de fleste av Moelvens typer av panel, listverk, gulvbord og andre produkter pakkes separat for hver leveranse.

Les også: Drømmen om en automatisk pakkelinje gikk i oppfyllelse

Her skannes strekkoden for hver forpakning, før hele leveransen transporteres sideveis inn til hovedbanen. En avansert objektskanner avleser den enkelte leveransens fysiske mål, slik at plastmaskinen kan tilpasse plastemballasje med riktige mål for hver leveranse. I siste operasjon pakkes plasten rundt leveransen og alt stroppes i en stroppemaskin tilpasset langgods.

Komponenter fra ulike produsenter er satt sammen til et komplett og integrert ITO-anlegg. Resultatet er en løsning som med høy automatiseringsgrad sørger for sikker og effektiv pakking av leveranser med bredde fra 270 til 1200 mm. For Moelven Langmoen gir det muligheter for bedre kundetilpasning av ordrer enn tidligere, noe som har vært et viktig mål for hele satsningen på nytt logistikksenter.

Høye forventninger

– Pakkestasjonene gir oss god fleksibilitet til å samle og pakke hver leveranse, og her er det mye automatikk som man ikke umiddelbart får øye på, sier logistikksjef Thea Slotnæs, som gleder seg til å samarbeide videre med ITO. Hun opplyser at både montasje og igangkjøring har gått etter planen, og at ITO hadde mye å bidra med under tegning og design av anlegget

– Vi har høye forventninger til effektivitet og driftssikkerhet, og dette er en bidragsyter til at vi skal øke leveransene her fra Langmoen med 20 prosent, fra 5.000 til 6.000 lastebiler i året, oppsummerer Thea Slotnæs.

Det blir spennende å følge utviklingen på Langmoen, der det har vært drevet treforedling i nærmere 100 år. Optimismen og engasjementet var synlig stor under åpningen, både blant ledelsen og de mange medarbeiderne på den viktige arbeidsplassen sentralt i Brumunddal.

Abonner på din egen utgave av Logistikk & Ledelse

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Bedriftenes egne nyheter
Se alle medlemsnyheter
Anbefalte artikler

Send til en kollega

0.078