23948sdkhjf

Indeks: Nedgang i februar

Selv om innkjøpssjefindeksen DNB PMI falt noe i februar, indikerer den en fortsatt solid aktivitetsvekst i norsk industri.

PMI (Purchasing Managers Index) måler vareflyten i bedriftene og består av fem delindekser. Verdier over 50 uttrykker økt aktivitet eller vekst. Verdier under 50 kan være et uttrykk for nedgang.

Etter en oppgang på 2,4 poeng i januar falt DNB PMI med 1,9 poeng til 56,3 poeng i februar. Indeksen er fortsatt høyere enn gjennomsnittet det siste året og tyder på at det fortsatt er en solid aktivitetsvekst i industrien, melder NIMA og DNB Markets som utarbeider den norske innkjøpssjefindeksen.

Den underliggende trenden i DNB PMI har vært svakt stigende siden i fjor sommer. Til sammenlikning avtok PMI-indeksen for industrien i eurosonen markert gjennom fjoråret og inn i februar i år. I februar falt de norske delindeksene for produksjon og ordre fra høye nivåer i januar, mens indeksene for sysselsetting, leverandørenes leveringstid og lager steg.

Produksjonsindeksen falt med 4,0 poeng til 57,0 i februar. Nivået 0,7 poeng lavere enn gjennomsnittet for de foregående tolv måneder.

Indeksen for nye ordre falt med 3,4 poeng til 56,8 i februar og var 0,2 poeng høyere enn gjennomsnittet foregående tolv måneder.

Sysselsettingsindeksen steg med 1,0 poeng til 57,5 i februar, den høyeste indeksen siden mars 2012, med unntak for den unormalt høye indeksen i august i fjor.

Indeksen for leverandørenes leveringstid steg med 0,4 poeng til 58,6 i februar. En høyere indeks betyr lengre leveringstid og er assosiert med høyere aktivitet.

Lagrene av innkjøpsvarer steg med 1,2 poeng til 52,9 i februar. Høyere lagre assosieres med lavere aktivitet og trekker PMI ned, påpeker NIMA og DNB Markets.

Abonner på din egen utgave av Logistikk & Ledelse

DNB PMI

PMI (Purchasing Managers Index) måler vareflyten i bedriftene og består av fem delindekser.

Verdier over 50 uttrykker økt aktivitet eller vekst. Verdier under 50 kan være et uttrykk for nedgang.

Innkjøpssjefindeksen utarbeides hver måned i mer enn 40 land og foruten Europa kommer den ut i USA og Asia. Norsk PMI kom ut første gang i 2004 og baserer seg på svarene fra ca. 300 norske innkjøpssjefer som månedlig mottar et spørreskjema. Indeksen utarbeides av NIMA (Norsk Forbund for Innkjøp og Logistikk) og DNB Markets.

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Bedriftenes egne nyheter
Se alle medlemsnyheter
Anbefalte artikler

Send til en kollega

0.187