23948sdkhjf

Sikrer plastavfall til bærekraftig drivstoffproduksjon

Quantafuel og Geminor har inngått en samarbeidsavtale som sikrer leveranser av plastavfall til Quantafuels fabrikker for resirkulering av avfall til drivstoff.

Teknologi- og energiselskapet Quantafuel har siden 2007 utviklet og testet sin egen patenterte katalysatorløsning som omdanner plastavfall til lavutslipps drivstoff og nye innsatsfaktorer for den petrokjemiske industrien. Det norske gründerselskapet har tidligere åpnet et prøveproduksjonsanlegg i Mexico, og i løpet av høsten skal det første skandinaviske anlegget stå klart i Skive i Danmark.

Les også: Stor driftsomlegging midt under koronakrisen

Med den nylig inngåtte samarbeidsavtalen skal resirkuleringseksperten Geminor nå stå som en av leverandørene til dette og fremtidige anlegg i Europa. Hensikten med avtalen er å sikre riktige leveranser og riktig kvalitet – viktige faktorer for å kunne produsere rent diesel til motorkjøretøy samt kjemikalier som kan benyttes til ny plastproduksjon.

Plast blir drivstoff

Plast egner seg godt for produksjon av drivstoff og til innsatsfaktorer for den petrokjemiske industrien.

– Siden plastavfall er en global miljøutfordring, er det flere oppsider ved gjenvinning av plast til drivstoff, sier Thomas Steenbuch Tharaldsen, Chief Commercial Officer i Quantafuel.

Han opplyser at selskapet har utviklet en teknologi der det produseres kjemikalier av plastavfall som igjen kan brukes til å lage ny plast. Dette vil kunne styre avfallsbransjen inn mot en ny gren av sirkulær økonomi, sier Tharaldsen.

– Årlig må Europa kvitte seg med flere millioner tonn plastavfall, så tilgangen til plast er enorm og voksende. Utfordringen er å skaffe jevn forsyning av kvalitetssikret, ikke-resirkulerbart plastavfall, slik at produksjonsvolumet er tilfredsstillende og sluttproduktet holder god kvalitet. Nøkkelen er å ha internasjonal tilgang til godt plastmateriale, og her blir Geminor en viktig samarbeidspartner for oss, sier Tharaldsen.

Banebrytende

Produksjonsanlegget i Skive, som blir det første av flere anlegg i Europa, skal omgjøre opp til 20.000 tonn plastavfall til nye produkter i året. Etter planen skal kapasiteten over de neste årene økes til rundt 60.000 tonn per år.

Les også: Lean med Six Sigma gir større muligheter

Ralf Schöpwinkel, Chief Operating Officer i Geminor, ser frem til å starte samarbeidet med Quantafuel.

– Quantafuels drivstoffproduksjon er helt banebrytende og en næring vi ønsker å være en del av. Da avfallsbehandlere både i Norge og Europa ikke er kjent med produksjonsbehovene til Quantafuel, blir det vår oppgave å få disse til å forstå hvilke krav som stilles til plastkvaliteten og håndteringen, og på den måten få leveransene til å fungere på alle nivåer. Vi ser frem til å bidra i utviklingen av bærekraftig resirkulering av plastavfall, sier Ralf Schöpwinkel i Geminor.

Abonner på din egen utgave av Logistikk & Ledelse

Aktørene

Quantafuel AS er et norsk teknologidrevet energiselskap som utvikler, designer og drifter produksjonsanlegg for produksjon av kjemikalier av høy kvalitet og syntetiske brenselprodukter basert på ikke-resirkulerbare avfallsprodukter. I løpet av de siste 10 årene har selskapet utviklet patentert teknologi som forvandler blandet plastavfall til lavkarbon avansert drivstoff og kjemikalier som kan benyttes til ny plastproduksjon. Som et skandinavisk selskap er Quantafuels mål å etablere flere produksjonsanlegg i Europa, på steder og i land som tilpasser skatteincitamentene og avfallspolitikkene til fordel for miljømål og danner grunnlag for innføring av nye innovasjoner for å bekjempe voksende avfallsmengder.

Geminor ble opprettet på Karmøy i 2004 og er et internasjonalt gjenvinningsselskap som sørger for energigjenvinning av ulike typer avfall som refuse-derived fuel (RDF), solid recovered fuel (SRF), farlig avfall og avfallstrevirke samt gjenvinning av papir, papp, plast, trevirke og andre typer avfall i det nord-europeiske markedet. Geminor har behandlingsanlegg og kontorer i Norge, Sverige, Danmark, Finland, Storbritannia og Tyskland, og sysselsetter totalt 48 fagpersoner. Selskapet håndterer mer enn 1,5 millioner tonn avfall hvert år og har kontrakter med mer enn 80 forbrennings- og gjenvinningsanlegg. Geminor har en årlig omsetning på ca. 115 millioner euro.

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Bedriftenes egne nyheter
Se alle medlemsnyheter
Anbefalte artikler

Send til en kollega

0.125