23948sdkhjf

Den største personalmessige omleggingen i Postens historie

Da er det bestemt: Post annen hver dag fra 2020.

- I vårt høringssvar til Samferdselsdepartementet om endringer i postloven, påpeker vi at 95 prosent av det som i dag legges i postkassen kan digitaliseres, skriver Posten Norge i en pressemelding.

- Selv med færre omdelingsdager vil Posten være til stede i hele landet med regelmessig postomdeling til alle husstander og bedrifter.

I tillegg vil det fortsatt være god tilgjengelighet til inn- og utleveringspunkter, Post i Butikk, postkontor og postbokser som vil motta postsendinger fem dager i uken, som i dag, forteller konsernsjefen i Posten Tone Wille i høringssvaret.

Posten skal gå med post

Allerede neste år venter Posten at norske husstander bare får tre adresserte postsendinger per uke. Fra 2022 anslås det å være kun to postsendinger per husstand per uke. Det økonomiske grunnlaget for daglig postomdeling i Norge er dermed borte.

- For Postens økonomiske bæreevne er utviklingen dramatisk. Mange trekker frem at «Posten skal gå med post, ikke med overskudd». Det blir for enkelt. Posten skal levere de tjenestene du og jeg faktisk trenger, uten å belaste fellesskapet. Det betyr postomdeling annenhver dag og etter hvert én dag i uken, sier konsernsjefen.

Betyr omfattende personalendringer

Innføring av postomdeling annenhver dag i hele landet vil være den største personalmessige omleggingen i Postens historie og føre til bemanningsreduksjoner på om lag 1500 årsverk.

I tillegg vil ca. 2600 medarbeidere ved postterminalene og sjåfører få endrede arbeidsoppgaver.

- Vi er opptatt av å gjennomføre personalendringer på en ryddig og god måte. Da er det viktig at det avsettes tilstrekkelig tid. For å iverksette omlegging til postomdeling annenhver dag i 2020, må alle politiske og regulatoriske forhold avklares i 2018, understreker Wille.

Løsbare utfordringer

Overgang til postomdeling annenhver dag vil kreve tilpasninger for enkelte kundegrupper, blant annet for papiraviser i områder uten eget avisnett.

Posten distribuerer om lag 15 prosent av avisene - hovedsakelig i grisgrendte områder. Disse vil få papiravisen vekselsvis to og tre dager i uken. Ved å leie postboks vil det likevel være mulig å motta dagferske aviser fem dager i uken.

- Vi mener det må finnes bedre løsninger for å dekke spesifikke kundebehov enn å opprettholde daglig postomdeling med de høye, faste strukturkostnadene det innebærer, sier Wille.

Fakta:

• Digitaliseringen har ført til fall i de fysiske brevvolumene • Siden årtusenskiftet har det adresserte brevvolumet falt med om lag 60 prosent • Posten venter en ytterligere halvering frem mot 2025. • I 2019 vil det være 3 adresserte brevsendinger per husstand per uke, og i 2022 vil det være 2 i uken.

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Bedriftenes egne nyheter
Se alle medlemsnyheter
Anbefalte artikler

Send til en kollega

0.063