23948sdkhjf

Fremtidsrettet lakseslakteri

Cermaq bygger en komplett fabrikk etter «Industry 4.0 manufacturing facility» standard. På anlegget vil all registrert informasjon følge hver enkelt fisk og gjøre den sporbar helt frem til kunden.

Det nye lakseslakteri på Storskjæret i Steigen vil fremstå som et av verdens mest innovative og effektive anlegg. Fabrikken får en grunnflate på ca. 8 000 kvadratmeter og skal stå klar for oppstart i løpet av 2. kvartal 2018.

Kan integrere alle maskiner i produksjonsmiljøet

Baader GmbH er en av verdens ledende produsenter av slakte- og prosesseringsutstyr, og sammen med CodeIT AS leverer de en komplett løsning.

Gjennom programvareløsningen CodeIT Enterprise leverer CodeIT intelligente systemer for merking, datafangst, sporbarhet, samhandling og digitalisering av det nye produksjonsanlegget.

– Vi blir mer og mer utfordret på dokumentasjon og sporbarhet og vårt grønne fotavtrykk er viktig for all vår fremtidige planlegging, derfor har vi valgt CodeIT til å levere en løsning som passer perfekt til våre krav. De har spesialisert seg på en intelligent og fleksibel programvare som gir oss den kontroll og åpenhet vi trenger, sier prosjektleder Atle Kvist i Cermaq. Bjørnar Torsnes, daglig leder i CodeIT, har jobbet i kulissene med dette prosjektet det siste året. Sammen med Claes Park, System Software Manager og prosjektleder Inge Stenvoll, har de designet en løsning som gjør at Cermaq kan integrere alle maskiner i produksjonsmiljøet.

– Denne fleksibiliteten gir full frihet for kunden til å velge tidsmessig utstyr fra de mest konkurransedyktige leverandørene. Det er lang tradisjon i bransjen for at bare en nøkkelleverandør får oppdraget, og setter dermed standarden for teknologinivået. Som et resultat av dette blir det ingen reell konkurranse i innkjøpsprosessen. CodeIT bidrar til et åpent og fleksibelt system som gir full frihet til å velge de beste teknologi-miljøene, sier Torsnes.

Big Data og The Internet of Things

Torsnes hevder at Cermaq vil få en komplett fabrikk etter «Industry 4.0 manufacturing facility» standard. På anlegget vil all registrert informasjon følge hver enkelt fisk og gjøre den sporbar helt frem til kunden.

– Hvilke konkrete fordeler gir dette til en lakseprodusent?

– Et moderne lakseslakteri mottar fisken, vurderer kvalitet, vekt, gradering etc., og gjennom alle trinn i prosessen avgjøres det automatisk hvilken avdeling fisken skal videre til. Når vi kobler dette sammen på en intelligent måte, kan vi oppnå vesentlig bedre effektivitet. For eksempel kan systemet beregne riktig mengde volum av is i kasser avhengig av forsendelsesstedet. Leveransen blir industri 4.0 i praktisk anvendelse, sier Torsnes.

Han legger til at CodeIT jobber på tvers av mange næringer og har tidligere levert løsninger til Marine Harvest, Pelagia, Coldwater Prawns of Norway, EWOS (nå Cargill Animal Nutrition) og BioMar. I følge selskapet vil programvaren CodeIT Enterprise gi kundene full kontroll på en brukervennlig og pålitelig plattform utformet for fremtidig vekst, og med klare tekniske, økonomiske og driftsmessige fordeler.

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Bedriftenes egne nyheter
Se alle medlemsnyheter
Anbefalte artikler

Send til en kollega

0.109