23948sdkhjf

En trøst i covid-hverdagen: verden vil normalisere seg

DHL Global Connectedness Index 2020 signaliserer gjenopprettelse av globaliseringen etter Covid-19-tilbakeslaget.

DHL og NYU Stern School of Business har nylig publisert DHL Global Connectedness Index 2020 (GCI). Denne syvende utgaven av rapporten er den første omfattende vurderingen av globalisering under spredningen av covid-19-pandemien. Den følger internasjonale strømmer av handel, kapital, informasjon og mennesker i over 169 land og territorier som til sammen står for 99 prosent av verdens BNP og 98 prosent av befolkningen.

Ikke så ille som under finanskrisen

Etter å ha holdt seg stabil i 2019, tilsier nåværende prognoser at indeksen vil falle betydelig i år på grunn av avstandseffektene Covid-19 har hatt på samfunnet, som lukkede grenser, reiseforbud og passasjerfly satt på bakken. Det er imidlertid lite sannsynlig at pandemien vil sende verdens samlede tilknytningsnivå under det som var tilfellet under den globale finanskrisen i 2008-09.

Har endret samhandlingen

– Den nåværende krisen har vist hvor uunnværlige internasjonale forbindelser er for å opprettholde den globale økonomien, sikre livsgrunnlag og bistå selskaper med å styrke handelsnivået, sier John Pearson, administrerende direktør i DHL Express. – Forsyningskjeder og logistikknettverk spiller en viktig rolle for å holde verden i gang og stabilisere globaliseringen, spesielt i en tid hvor krisen strekker seg over hele verden. Dette minner oss om behovet for å være forberedt på enhver utfordring. Det nylige gjennombruddet av vaksine har satt søkelyset på den systematiske betydningen av rask og sikker medisinsk logistikk, avhengig av et verdensomspennende, sammenkoblet nettverk som effektivt sikrer internasjonal distribusjon, fortsetter Pearson.

Mens Covid-19 har påvirket virksomheter og livet verden over, har ikke dette brutt de grunnleggende koblingene som binder nasjoner sammen.

– Denne rapporten viser at globaliseringen ikke kollapset i 2020, men at pandemien endret, i det minste midlertidig, hvordan land samhandlet. Det viser også farene ved en verden der kritiske koblinger bryter sammen, og det presserende behovet for mer effektivt samarbeid i møte med globale utfordringer, kommenterer GCI-hovedforfatter Steven A. Altman, seniorforsker og direktør for DHL Initiative on Globalization ved NYU Stern School of Business. – Sterkere global tilknytning kan akselerere verdens rehabilitering fra Covid-19-pandemien, ettersom land kom knytter seg til internasjonale strømmer har en tendens til å oppnå raskere økonomisk vekst, fortsetter Altman.

Den nye rapporten belyser utviklingen innenfor internasjonal flyt av kapital, handel, informasjon og mennesker. Rapporten og ytterligere bakgrunnsinformasjon kan lastes ned fra www.dhl.com/gci

Kraftig nedgang i reiser, men handelen har holdt seg

Nedstengning og reiseforbud for å dempe spredningen av viruset, har som forventet ført til en ekstraordinær kollaps av reiseaktiviteten i 2020. Antall utenlandsreiser har falt med 70 prosent i 2020 ifølge den siste FN-prognosen og det er ventet at internasjonal turisme ikke komme tilbake til nivået før pandemien før i 2023. I motsetning dette har handel, kapital og informasjonsflyt holdt seg overraskende bra. Internasjonal handel har kommet sterkt tilbake etter et kraftig stup i begynnelsen av pandemien, og er fortsatt en viktig ryggrad for økonomier over hele verden.

Europa topper listen over de mest globalt tilknyttede landene

DHL Global Connectedness Index har mer enn 3,5 millioner datapunkter for å spore globaliseringen i 169 land i perioden 2001 til 2019. Den måler hvert lands globale tilknytning basert på både størrelsen av internasjonale strømmer ift. størrelsen på økonomien innenlands (dybde), og i hvilken grad dets internasjonale strømmer distribueres globalt eller er mer snevert fokusert (bredde).

De seneste dataene viser at Nederland igjen er på toppen av rangeringen som verdens mest globalt tilknyttede land. Singapore, Belgia, De forente arabiske emirater og Irland utgjør resten av topp fem. Singapore leder indeksen på internasjonale strømmer i forhold til aktivitet innenlands. Videre har ingen land en mer global fordeling av strømmer enn Storbritannia. Europa innehar topplasseringen som verdens mest globaliserte region, med 8 av de 10 mest globalt tilknyttede landene. Europa topper handels- og menneskestrømmene, mens Nord-Amerika er den beste regionen for informasjon- og kapitalstrømmer. Listen over økonomier som anses å score utover sine evner i forhold til internasjonale strømmer, ledes av Kambodsja, Singapore, Vietnam og Malaysia, med regionale forsyningskjeder som nøkkelfaktor i ytelse til de sørøstasiatiske nasjonene.

Om DHL Global Connectedness Index 2020

Rapporten ble bestilt av DHL og forfattet av Steven A. Altman og Philip Bastian fra New York University's Stern School of Business. Metoden brukt til å beregne DHL Global Connectedness Index 2020 er stort sett uendret fra tidligere utgaver av indeksen. Den eneste betydningsfulle metodiske endringen i denne utgaven, er tillegg av internasjonalt vitenskapelig forskningssamarbeid som et komponentmål innenfor indeksens informasjonssøyle. Dataene som ble brukt til å beregne indeksen har blitt fullstendig oppdatert både for å utvide resultatene frem til 2019, samt for å innlemme reviderte kildedata for tidligere år. De dokumenterer og dissekerer nivåer av globalisering, både på globalt nivå og for 169 land og territorier, som til sammen står for 99 prosent av verdens BNP og 98 prosent av befolkningen.

Rapporten og ytterligere bakgrunnsinformasjon kan lastes ned fra www.dhl.com/gci

Opphav og kilder: DHL

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.079