23948sdkhjf

Modulvogntog på video: Surnadal Transport ser behovet for å vokse

- Det er ambisiøse strategiske mål å ville opp og frem på denne måten, sier Atle Norli, daglig leder i Surnadal Transport. På videobildet ser du sjåfør Arild Andre Olsen som forteller om kjøringen.

MODULVOGNTOG OG FYLKESVEIER:

Surnadal Transport jublet da flere fylkesveier ble åpnet for modulvogntog tidligere i år. Men de ser fortsatt utfordringer med å kjøre de store vogntogene i Norge.

- Nå har fylkesvei 65 blitt åpnet for modulvogntog, og det er vel noe Surnadal Transport har jobbet for i mange år?

- Det kom som en liten overraskelse at det plutselig var greit å kjøre med modulvogntog på fylkesvei 65, da det ikke har vært noen vesentlig utbedring av veien. Vi søkte om å prøvekjøre veien med modulvogntog for tre fire år siden, og det ble blankt avvist den gang. Samtidig har vi sett at det er fullt mulig å kjøre med lengre vogntog på denne strekningen, for det kjøres jo med tømmervogntog på 24 meter her. Men, det er desto mer gledelig at vi nå kan kjøre med modulvogntog, sier Atle Norli daglig leder i Surnadal Transport.

- Nå er det bevilget rundt 65 millioner kroner til utbedring av fylkesveiene. Hva betyr det for dere?

- Det betyr mye, selv om 65 millioner ikke er så mye i denne sammenhengen. Behovet for utbedringer på denne veistrekningen er stort, blant annet en del bruer som må forsterkes. Det er også noen påkjøringer og kryss som er vanskelige med 19,5 meters vogntog, og disse bør utbedres med tanke på kjøring med 25,25 meter. Det er et etterslep på fylkesveiene, noe vi har påpekt i mange år. Men alt hjelper, og det er veldig positivt at det bevilges penger til dette. Spesielt nå som det er åpnet for modulvogntog, sier Norli.

- Hva er totalvekta på et modulvogntog?

- Det kan lastes slik at totalvekten blir 60 tonn. I dag er grensen 50 tonn på de bilene som vi har kjørt med.

- Nå er det ikke så lenge siden det ble lagt ny asfalt på deler av fylkesvei 65, blant annet ved Storås. Allerede nå har det blitt sprekker i veidekket. Når kjøretøyene nå blir tyngre, så vil det vel bli enda mer slitasje på veien?

- Ja, men samtidig er det flere akslinger på et modulvogntog, slik at vekten fordeles på en bedre måte. Jeg tror ikke den økte vekten vil ha noen dramatiske konsekvenser for veiene. Det at veien blir slik har vi også stilt oss spørsmål om. Det må jo ha noe med grunnarbeidet eller asfalten å gjøre, sier Norli.

- Hvor mange modulvogntog har dere tenkt å kjøre med?

- Det er lang leveringstid på biler nå, opptil ti måneder. I dag har vi to til tre modulvogntog som kjører, så får vi se hva som er mulig å ha i flåten vår i fremtiden. Det er jo fortsatt mye som må gå på vanlige vogntog i dag, for det er ikke alle plasser der det er lov eller mulig å kjøre med modulvogntog. Vi har likevel ambisjoner om å øke antall modulvogntog de neste årene.

- I hvor stort omfang kan dere kjøre i Norge med modulvogntog?

- Etter at tømmervegnettet ble åpnet så kan vi kjøre i et ganske stort omfang. Det er sagt at inntil 97 prosent av alle fylkesveier er nå åpnet for modulvogntog. Det er likevel en del industriveier inn mot fabrikker og varemottakere som ikke er åpnet for store vogntog. Derfor er det viktig å få åpnet disse flaskehalsene. Selv om hovedveinettet er åpent, så stopper det opp hvis du mangler de hundre meterne inn der du skal laste eller losse, sier Norli.

- Det finnes jo fylkesveier hvor mange tenker at modulvogntog umulig kan komme frem, som over Rindalsskogen og oppover mot Berkåk. Det går greit?

- Ja, det går greit, og jeg har ikke fått noen tilbakemeldinger om noe annet. Men det er klart man skal ha litt erfaring som sjåfør når man skal kjøre et slikt vogntog. Heldigvis har vi mange seriøse sjåfører og bileiere hos oss som har trafikksikkerhet på dagsorden, men jeg er ikke bekymret for at dette blir en problemstilling. Det blir en utfordring for trafikkavdelingen vår som sender ut bilene. De skal vite hvor de kan sende biler til enhver tid, både sommer og vinter, sier Norli.

Arild Andre Olsen (bildet over) sjåfør på modulvogntoget du kan se i videoen. Han er ansatt hos Dalsegg Transport AS som er en del av Surnadal Transport. Dalsegg Transport har i dag et modulvogntog på 25,25 og en modul på 24 meter.

- Nå har Suldal Transport vokst seg stor. Hva er status på bedriften i dag?

- Vi har blitt en stor midtnorsk aktør med forgreninger ut i landet. Blant annet ned mot Østlandet siden vi ble med i en allianse som kjøpte opp Toten Transport. Vi ser behovet for å vokse ut av bygda. Det er ganske ambisiøse strategiske mål å ville opp og frem på denne måten. Men vi ser nødvendigheten i det. Kundene våre har behov for å ha en transportør som har forgreininger på forskjellige områder i Norge. Vi er uten tvil på rett vei der, og vi har eiere som er villige til å være med på dette løpet her som er nødvendig for å styrke oss i konkurransen med blant annet utenlandske aktører, sier Norli.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.081